Studentliv og helse

Det første møtet med studentlivet er gjerne både spennende og skremmende på samme gang. Man flytter kanskje hjemmefra for første gang, og kjenner kanskje ingen andre ved studiestedet. Samtidig skal man påta seg det praktiske og økonomiske ansvaret for et nytt bosted, og man får gjerne en mye større studiebelastning, enn det man er vant til fra videregående. Når man i tillegg prøver å være med på det studentlivet har å tilby av festligheter og arrangementer, sier det seg selv at det er stor fare for både psykisk og fysisk utmattelse.8571247015_b60b0feb92

Det er en kjensgjerning at studentliv og festligheter hører nøye sammen. Det krever imidlertid gjerne mye disiplin å komme seg opp på forelesning om morgenen, særlig etter en fuktig natt på byen. Desto verre er det gjerne å holde det gående utover dagen, når man egentlig skulle ha gjort ferdig noen oppgaver eller lest et kapittel eller to. Det blir heller ikke noe bedre av at det alltid er noen i faddergruppen eller i studentbyen som inviterer til ny fest. Dette går naturligvis i stor grad utover studiene, men noe mange studenter gjerne ignorerer, er hvordan det påvirker kroppen. Mange søvnløse netter, mye alkohol og stress i forbindelse med studiene medfører både et fysisk og psykisk press på kroppen. På sikt kan dette gi store konsekvenser, og det er derfor helt nødvendig å tenke på egen helse under studietiden.

Som student blir det mye stillesitting, enten i forelesningssalen, ved skrivepulten på hybelen eller i puben. Det er dermed veldig viktig å sørge for fysisk aktivitet. De aller fleste studiesteder tilbyr ulike idrettstilbud og dessuten treningssentre med rimelige medlemspriser. I tillegg til å forbedre egen helse er dette en flott måte for å møte nye studenter og finne nye interesser. Alle studiesteder i Norge er dessuten tilknyttet en studentsamskipnad, som tilbyr rådgivertjenester og helsetjenester. Disse tjenestene er gratis, og kan være til stor hjelp hvis man opplever at kroppen begynner å slite.